Deser bananowy

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Deser bananowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 małe banany

przekrojone wzdłuż na pół

40 g masła

pokrojonego w kostkę

25 g cukru

4-8 gałek lodów waniliowych lub kokosowych

wiórki kokosowe lub prażone płatki migdałowe do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


W małym rondlu połącz mleczko kokosowe, cukier, wanilię i gorzką czekoladę. Podgrzej na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Użyj sosu od razu, na ciepło, lub wstaw do lodówki w szczelnym pojemniku i rozpuść na małym ogniu przed podaniem. Rozgrzej grill lub grillową patelnię (ewentualnie patelnię o grubym dnie). Ułóż przekrojone banany, dodaj masło i posyp cukrem. Grilluj banany, aż się skarmelizują. Do bananów dodaj lody, polej sosem czekoladowym, posyp wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi i podaj.

powrót

Podobne przepisy

Lody waniliowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Panna cotta z figami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.