Deser bananowy

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Deser bananowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 małe banany

przekrojone wzdłuż na pół

40 g masła

pokrojonego w kostkę

25 g cukru

4-8 gałek lodów waniliowych lub kokosowych

wiórki kokosowe lub prażone płatki migdałowe do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


W małym rondlu połącz mleczko kokosowe, cukier, wanilię i gorzką czekoladę. Podgrzej na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Użyj sosu od razu, na ciepło, lub wstaw do lodówki w szczelnym pojemniku i rozpuść na małym ogniu przed podaniem. Rozgrzej grill lub grillową patelnię (ewentualnie patelnię o grubym dnie). Ułóż przekrojone banany, dodaj masło i posyp cukrem. Grilluj banany, aż się skarmelizują. Do bananów dodaj lody, polej sosem czekoladowym, posyp wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi i podaj.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Fit batoniki z płatków i orzechów
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Pudding z ryżu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Galaretka z suszu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Banany w cieście
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia wietnamska
Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.