Gary  Mehigan

Deser „crumble” z jabłek i rabarbaru


Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Deser „crumble” z jabłek i rabarbaru
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki kruszonki

125 g schłodzonego masła

125 g białego cukru

2,5 g soli

125 g mąki

125 g mielonych migdałów



Składniki farszu

150 g cream fraiche

60 g białego cukru

1 jajko

2 laski wanilii

1 kg jabłek

800 g rabarbaru

100 ml poire william (likier gruszkowy)

lody waniliowe do podania



Przygotowanie

Pokroić rabarbar na kawałki, zasypać częścią cukru i zostawić na noc w lodówce, żeby się macerował.

Pokroić masło w kostkę o średnicy 1,5 cm. Wrzucić do miski z pozostałymi składnikami ciasta. Mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie kruszonka. Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić w duże kawałki, odłożyć. W misce ubić cream fraiche, 60g cukru, jajko i likier. Rozciąć laski wanilii, wyjąć ziarenka i wsypać do mieszanki. Do naczynia żaroodpornego wsypać rabarbar i jabłka, wymieszać. Wlać masę, piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wyjąć z piekarnika, posypać kruszonką i piec przez kolejne 20-25 minut. Podawać z lodami waniliowymi.



powrót

Podobne przepisy

Churros, hiszpańskie pączki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Beza Pavlowa z owocami leśnymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Migdałowe ciasto z serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chrupiące bezy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka cytrynowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.24)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.