Delikatny pasztet z kurczaka i pistacji z ćwikłą i sosem żurawinowo–chrzanowym

Przepis z programu Jakubiak w sezonie: Wielkanoc (Wielkanoc)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Pasztety i terriny
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 8679

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

1 kg piersi z kurczaka

1 kg mięsa z udek kurczaka

300 ml koniaku

15 dag obranych pistacji

3 szalotki

sok z jednej cytryny

skórka z jednek cytryny

czerwony pieprz

400 ml kwaśniej śmietana 18%

sól, pieprz

świeży lubczyk

 

Składniki na ćwikłę:

1 kg buraków

2 korzenie chrzanu

1/2 szklanki octu winnego

cukier do smaku

pieprz, sól

 

Sos chrzanowo-żurawinowy:

2 łyżki domowego chrzanu

1/2 słoika konfitury z żurawiny

oliwa

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Ćwikła: Buraki zawiń w folię i piecz około 40 minut w temperaturze 200 stopni C.
Po upieczeniu zmiksuj je z chrzanem na ulubioną konsystencję. Dolej octu. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Sos chrzanowo – żurawinowy: Chrzan wymieszaj z żurawiną po czym powoli dodawaj oliwę aż powstanie delikatna emulsja – dopraw pieprzem. Mięso z kurczaka drobno posiekaj. Przełóż do miski i zalej koniakiem. Odstaw do lodówki na noc. Do malaksera lub robota kuchennego włóż zamarynowane mięso wraz z koniakiem i szybko miksuj dodając śmietanę. Ważne, aby mięso nie zrobiło się za ciepłe, więc liczy się tempo! Powstałą masę przełóż do miski i dodaj: sok z cytryny, posiekane pistacje, zioła, szalotkę, skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj dłonią. Na blacie rozłóż folię spożywczą, a na niej umieść część masy. Zwijaj ją jak cukierki i gotuj w kąpieli wodnej przez około 30 min. Pasztet podawaj zimny z dodatkiem sosów i dobrym pieczywem.

powrót

Podobne przepisy

Pascha naszej mamy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasztet cukiniowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie, Pasztety i terriny

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.