Delikatny pasztet z kurczaka i pistacji z ćwikłą i sosem żurawinowo–chrzanowym

Delikatny pasztet z kurczaka i pistacji
Oceń przepis:
100 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

Składniki:

Składniki na ćwikłę:
Sos chrzanowo-żurawinowy:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ćwikła: Buraki zawiń w folię i piecz około 40 minut w temperaturze 200 stopni C.
Po upieczeniu zmiksuj je z chrzanem na ulubioną konsystencję. Dolej octu. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Sos chrzanowo – żurawinowy: Chrzan wymieszaj z żurawiną po czym powoli dodawaj oliwę aż powstanie delikatna emulsja – dopraw pieprzem. Mięso z kurczaka drobno posiekaj. Przełóż do miski i zalej koniakiem. Odstaw do lodówki na noc. Do malaksera lub robota kuchennego włóż zamarynowane mięso wraz z koniakiem i szybko miksuj dodając śmietanę. Ważne, aby mięso nie zrobiło się za ciepłe, więc liczy się tempo! Powstałą masę przełóż do miski i dodaj: sok z cytryny, posiekane pistacje, zioła, szalotkę, skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj dłonią. Na blacie rozłóż folię spożywczą, a na niej umieść część masy. Zwijaj ją jak cukierki i gotuj w kąpieli wodnej przez około 30 min. Pasztet podawaj zimny z dodatkiem sosów i dobrym pieczywem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA