Daria Ładocha

Delikatna zupa rybna


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

Delikatna zupa rybna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g krewetek tygrysich

350 g fileta z dorsza

2 nieduże marchewki

1 łodyga selera naciowego

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

4 średnie pomidory

1 łyżka przecieru pomidorowego

szczypta cukru trzcinowego

skórka z połowy cytryny

4 ziemniaki

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku

1 łyżeczka soli

ćwierć łyżeczki pieprzu

2 łyżki sosu sojowego

garść liści świeżej kolendry

2 łyżki oleju do smażenia

półtora litra wywaru z warzyw

 

Przygotowanie:

Marchewki i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
Umyty seler naciowy pokrój w drobne kawałki.
W garnku rozgrzej olej i podsmaż warzywa. Wymieszaj je dokładnie, dodaj paprykę wędzoną oraz kmin rzymski i podsmażaj około 6 minut, ciągle mieszając.
Następnie dodaj uprzednio przygotowany wywar z warzyw i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj pod przykryciem około 12 minut.
Jako ostatnie dodaj pomidory obrane ze skórki i pokrojone w łódeczki oraz przecier pomidorowy i doprowadź całość do wrzenia. Na tym etapie możesz dodać sól, cukier oraz pieprz do smaku.
Do wrzącej zupy dodaj krewetki oraz filet z dorsza pokrojone na mniejsze kawałki oraz sos sojowy. Gotuj zaledwie kilka minut tak, by ryba się nie rozpadła. Na sam koniec dodaj skórkę z cytryny.
Podawaj zupę posypaną natką kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Zupa miso
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Pomidorowa fasolowa z zacierkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chowder z sercówkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Krem z białych warzyw
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Harira wegetariańska
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

elfik95

postów: 1

04.05.2016 13:53

CYTUJ

Smaczna zupa :)

sztyvan

postów: 1

04.05.2016 09:30

CYTUJ

mniam :D

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.