Jennifer  Paterson

Delicje dżentelmena


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Delicje dżentelmena
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

120 g mąki

szczypta pieprzu kajeńskiego

60 g masła

30 g startego parmezanu

1 żółtko

sól i pieprz

1-2 łyżki wody

pasta Gentleman’s Relish

musztarda Dijon

2-4 łyżki startego parmezanu

2 łyżki posiekanego szczypiorku

 

 

Przygotowanie:


Przesiać mąkę do miski, dodać pieprz kajeński i masło, przesiekać nożem, wsypać parmezan i wymieszać. Dodać żółtko, sól i pieprz i zagnieść kruche ciasto, ew. podlewając wodą. Uformować ciasto w krążek, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto w kwadrat o boku 25 cm. Posmarować pastą Gentleman’s Relish, następnie musztardą Dijon, posypać parmezanem i szczypiorkiem. Zwinąć ciasto jak roladę, przykryć folią i odłożyć do lodówki na 45 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Pokroić rulon ciasta w krążki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec 7-10 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Cykoria w szynce pod beszamelem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rukiew wodna z imbirem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bliny z kawiorem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Smarowidło z pieczonej kaczki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Dania z kaczki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.