Anna Olson

Daktylowe kwadraty


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Daktylowe kwadraty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny

2/3 szklanki cukru

½ szklanki wody

2 łyżeczki brandy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

 

Przygotowanie:


Zmieszać w rondlu wszystkie składniki i zagotować. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu
do czasu, aż owoce zmiękną (żurawina pęka w czasie gotowania). Zdjąć rondel z ognia i zmiksować na puree. Przetrzeć coulis przez sitko. Jeśli jest zbyt gęste, dolać odrobinę wody. Schłodzić przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Tarta truskawkowa z arcydzięglem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto czekoladowe bez mąki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Strudel jabłkowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.