Czipsy z warzyw

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Czipsy z warzyw
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 marchewki

4 małe buraki

2 pasternaki

litr oleju z pestek winogron

sól i pieprz





Przygotowanie:

Obrać warzywa i pokroić na cienkie plasterki, najlepiej krajarką. Rozgrzać olej do skwierczenia, do 175ºC. Smażyć czipsy partiami, lekko mieszając w chwili wrzucania, żeby się nie sklejały. Kiedy stają się chrupkie, po 2 – 3 minutach, wyjąć na papierowy ręcznik do odsączenia. Od razu posolić i popieprzyć.





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Ceviche z sardynek z ziemniakami i pastą z oliwek
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Groszek po francusku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Carpaccio z marynowanego łososia
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.