Czerwone porzeczki pod kruszonką

Przepis z programu Specjały Islandii (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia islandzka

Czerwone porzeczki pod kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

porzeczki

4 szklanki czerwonych porzeczek

1 szklanka cukru

1 łyżka posiekanych liści świeżego estragonu

kruszonka

2¼ szklanki mąki

8 łyżeczek cukru

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

¾ łyżeczki sody oczyszczonej

¼ łyżeczki soli

6 łyżek zimnego masła

1 żółtko

1 szklanka maślanki

 

½ szklanki cukru

½ szklanki pokrojonych w plasterki migdałów

sos z czerwonej porzeczki

1 szklanka czerwonych porzeczek

½ szklanki cukru

½ szklanki białego wina

 

lody waniliowe

gałązki świeżego estragonu do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Oderwij porzeczki od szypułek tak, żeby ich nie zgnieść. Wsyp je do miski, zasyp cukrem i odstaw, żeby z cukru i soku zrobił się gęsty syrop. Drobno posiekaj estragon, dodaj go do porzeczek i dokładnie wymieszaj. Wsyp do miski mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj suche składniki, a następnie szybko zagnieć ciasto z zimnym masłem. Roztrzep żółtko z maślanką na jednolitą masę, wlej do miski z ciastem i ponownie wyrób, aż będzie gładkie. Możesz je również wymieszać malakserem. Nałóż porzeczki do kokilek lub odpowiedniej wielkości formy do pieczenia, napełniając naczynia prawie po brzegi. Na wierzchu rozłóż małe kawałki ciasta, pokrywając owoce w 90%. Posyp cukrem, a następnie migdałowymi płatkami. Wstaw kokilki lub formę do pieczenia do piekarnika i piecz 30-40 min. W tym czasie przygotuj sos z czerwonej porzeczki: włóż owoce do garnka, zasyp cukrem i zalej białym winem. Gotuj je na małym ogniu 5 min, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie przecedź owoce, a sos odstaw do ostygnięcia. Nałóż porcyjki lodów na zapieczone owoce w kokilkach albo do miseczek z nałożonymi porcjami, polej sosem i ozdób listkami estragonu.

powrót

Podobne przepisy

Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Czekoladowy budyń z chilli
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Galaretka marchewkowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie
Creme patissiere z granolą i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Banan z patelni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.