Rick Stein

Czerwona pasta curry


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Tropikalne upały Tajlandii i kulinarny sen Dave’a (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Czerwona pasta curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 dużych czerwonych papryczek chilli

kawałek korzenia imbiru (ok. 2,5 cm)

2 łodygi trawy cytrynowej

6-8 ząbków czosnku

3 szalotki

1 łyżeczka (5 ml) zmielonych nasion kolendry

1 łyżeczka (5 ml) zmielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka (5 ml) pasty z krewetek (blachan)

2 łyżeczki (10 ml) sproszkowanej słodkiej papryki

½ łyżeczki (2,5 ml) kurkumy

1 łyżeczka (5 ml) soli

1 łyżka (15 ml) oleju słonecznikowego

 

 

Przygotowanie:


Papryczki chilli i imbir posiekać. Usunąć zewnętrzne twarde liście z trawy cytrynowej i posiekać środek. Obrać i posiekać czosnek i szalotki. Wrzucić wszystkie składniki do malaksera i zmiksować na gładką pastę.

powrót

Podobne przepisy

Baba ghanoush
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia koszerna
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Błyskawiczny krem z bananów i borówek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.008) świeża salsa
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pasty
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.