Rick Stein

Czerwona pasta curry


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Tropikalne upały Tajlandii i kulinarny sen Dave’a (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Czerwona pasta curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 dużych czerwonych papryczek chilli

kawałek korzenia imbiru (ok. 2,5 cm)

2 łodygi trawy cytrynowej

6-8 ząbków czosnku

3 szalotki

1 łyżeczka (5 ml) zmielonych nasion kolendry

1 łyżeczka (5 ml) zmielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka (5 ml) pasty z krewetek (blachan)

2 łyżeczki (10 ml) sproszkowanej słodkiej papryki

½ łyżeczki (2,5 ml) kurkumy

1 łyżeczka (5 ml) soli

1 łyżka (15 ml) oleju słonecznikowego

 

 

Przygotowanie:


Papryczki chilli i imbir posiekać. Usunąć zewnętrzne twarde liście z trawy cytrynowej i posiekać środek. Obrać i posiekać czosnek i szalotki. Wrzucić wszystkie składniki do malaksera i zmiksować na gładką pastę.

powrót

Podobne przepisy

Sos winegret Laury
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos majonezowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sos jogurtowy na dwa sposoby
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Pasta z kaczki
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dip tuńczykowo - miętowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.016) sos krówkowy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.