Lucinda Scala  Quinn

Czerwona kapusta z jabłkami, przepis Bette


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 43)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Czerwona kapusta z jabłkami, przepis Bette
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 dag (4 łyżki) masła

w kawałkach

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

⅓ szklanki wody

⅓ szklanki octu

1 niewielka główka czerwonej kapusty (ok. 1 kg)

bez głąba

cienko pokrojonej

¼ szklanki galaretki z czerwonej porzeczki

2 łyżki miąższu jabłka Granny Smith

grubo startego (ok. ½ jabłka)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni C. Do naczynia żaroodpornego włożyć masło, cukier, sól, wodę i ocet. Zagotować, mieszać aż masło i cukier się rozpuszczą. Dodać kapustę, wymieszać. Przykryć, wstawić do piekarnika. Piec do miękkości godzinę i 50 minut. W połowie czasu dobrze wymieszać. Dodać galaretkę i jabłko, wymieszać, przykryć, piec jeszcze 10 minut. Wyjąć, odstawić, może czekać pod przykryciem. Można odgrzewać na wolnym ogniu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.