Czekoladowy tost francuski

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Czekoladowy tost francuski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

240 ml mleka

4 jaja

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki ekstraktu wanilii

2 łyżki kakao

szczypta soli

olej roślinny

4 łyżki masła

8 kromek czerstwego, białego chleba

Przygotowanie:

Na średnim ogniu rozgrzej patelnię o grubym dnie. Mleko wlej do dużej miski, wbij jaja, dodaj cukier, wanilię, kakao i sól. Mieszaj, aż powstanie gładka masa, a kakao połączy się z pozostałymi składnikami. Wlej nieco oleju na patelnię. Gdy się rozgrzeje, dorzuć 1 łyżkę masła na środek oleju. Zanurzaj po jednej kromce chleba w mleku z dodatkami, żeby wchłonęło płyn. Obie strony powinny być pokryte masą. Gdy masło zacznie się pienić, połóż kromkę i smaż po obu stronach, aż będzie złocistobrązowa. Powtarzaj czynności z pozostałymi kromkami, w razie potrzeby dodając masła i oleju.

powrót

Podobne przepisy

Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Pudding jamajski
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding czekoladowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Mus z kiwi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet z miodu pitnego z sezamowymi ciasteczkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.