Tomasz Deker

Czekoladowy tort bezowy z truskawkami i rabarbarem


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

Czekoladowy tort bezowy z truskawkami i rabarbarem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Blaty bezowe:

białko z 6 jaj

310 g drobnego cukru

40 g kakao ciemnego

 

 

Żelka truskawkowo- rabarbarowa:

300 g truskawek

300 g rabarbaru

50 g cukru

10 g skrobi ziemniaczanej

5 g żelatyny

2 łyżki zimnej wody

 

Krem śmietankowy:

500 ml śmietany kremówki

cukier

5 ml ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

W misie miksera ubić białka na sztywno z cukrem, dodając go stopniowo podczas ubijania. Na koniec do ubitej masy dodać kakao. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Masę podzielić na 2 części i nanieść na blachy wyłożone papierem pergaminowym. Delikatnie wyrównać, tak byśmy uzyskali okręgi około 20 cm średnicy, wygładzając boki łyżką lub nożem ku górze. Blaty bezowe piec w temperaturze około 140º C około 40-50 minut.
Truskawki przełożyć do rondla i rozgnieć na miazgę za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodać małe kawałki rabarbaru, cukier i skrobię.
Owoce zagotować. Pod koniec gotowania dodać namoczoną wcześniej w 2 łyżkach zimniej wody żelatynę. Owoce wymieszać do rozpuszczenia żelatyny i zostawić do przestygnięcia.
Masę owocową przelać do formy sylikonowej i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Na koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii
Blat bezowy ułożyć na paterze. Rozsmarować na nim porcję bitej śmietany. Następnie ułożyć żelkę truskawkowo–rabarbarową.
Nałożyć kolejną porcję śmietany i przykryć kolejnym blatem. Na wierzch nałożyć konfiturę z płatków róży, opcjonalnie świeże truskawki. Tort oprószyć cukrem pudrem i posypać wiórkami czekoladowymi. Tort należy schłodzić przed podaniem.






powrót

Podobne przepisy

Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Semifreddo z owocami leśnymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Bezy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Eton Mess
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Beza o smaku kiwi z kremem bananowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Bezy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.