Delia  Smith

Czekoladowy pudding chlebowo-maślany


Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Czekoladowy pudding chlebowo-maślany
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

8 dag masła

14 dag ciemnej czekolady

11 dag cukru

425 ml śmietanki do ubijania

4 łyżki stołowe ciemnego rumu

szczypta cynamonu

3 duże jajka

kromki białego

pszennego pieczywa

 

 

Przygotowanie:


Do miski ustawionej na garnku z powoli gotującą się wodą wrzucamy masło, czekoladę i cukier. Wlewamy śmietankę oraz rum. Doprawiamy cynamonem i wszystko razem delikatnie ubijamy, a następnie wlewamy do rozbełtanych jajek. Na dno płaskiego, żaroodpornego naczynia wylewamy warstewkę sosu i układamy w nim trójkątne kawałki pieczywa. Zalewamy je połową czekoladowej mieszanki i układamy drugą warstwę chleba, którą dokładnie pokrywamy pozostałym sosem.
Przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 24 godziny, a następnie pieczemy 30-35 minut w 180 Celsjusza.

powrót

Podobne przepisy

Mus z winogron
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Miodowo-waniliowa panna cotta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.