Delia  Smith

Czekoladowy pudding chlebowo-maślany


Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Czekoladowy pudding chlebowo-maślany
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

8 dag masła

14 dag ciemnej czekolady

11 dag cukru

425 ml śmietanki do ubijania

4 łyżki stołowe ciemnego rumu

szczypta cynamonu

3 duże jajka

kromki białego

pszennego pieczywa

 

 

Przygotowanie:


Do miski ustawionej na garnku z powoli gotującą się wodą wrzucamy masło, czekoladę i cukier. Wlewamy śmietankę oraz rum. Doprawiamy cynamonem i wszystko razem delikatnie ubijamy, a następnie wlewamy do rozbełtanych jajek. Na dno płaskiego, żaroodpornego naczynia wylewamy warstewkę sosu i układamy w nim trójkątne kawałki pieczywa. Zalewamy je połową czekoladowej mieszanki i układamy drugą warstwę chleba, którą dokładnie pokrywamy pozostałym sosem.
Przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 24 godziny, a następnie pieczemy 30-35 minut w 180 Celsjusza.

powrót

Podobne przepisy

Baklava z patelni z syropem różanym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Krem z awokado z różowym grejfrutem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska, Kuchnia kubańska
Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Shrikhand z truskawkami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.