Laura Calder

Czekoladowy mus


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Czekoladowy mus
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

150 g gorzkiej czekolady

4 białka jajek

2 łyżki cukru

2 żółtka jajek

1 łyżeczka skórki pomarańczowej

1 łyżeczka Cointreau

 

Przygotowanie:

Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Ubij białka jajek, dosyp cukru i ubijaj dalej, aż uzyskasz sztywną pianę. W misce wymieszaj żółtka ze skórką pomarańczową i Cointreau. Dodaj czekoladę do żółtek. Dołóż łyżkę piany z białek, wymieszaj, a następnie tę mieszaninę wylej na białka. Mieszaj delikatnie. Wyłóż mus do miski. Zawiń w folię plastikową i wstaw na kilka godzin do lodówki. Udekoruj bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi i skórką pomarańczową.

powrót

Podobne przepisy

Wiśniowy mus czekoladowy
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Owocowe przystawki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Mrożone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.