Sophie Dahl

Czekoladowy mus z czereśniami w wiśniówce


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Czekoladowy mus z czereśniami w wiśniówce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g świeżych czereśni

1 łyżka miałkiego cukru trzcinowego

1 łyżka wiśniówki

300 ml śmietany kremówki

200 g dobrej gorzkiej czekolady 70%

2 żółtka z dużych jaj od kur z wolnego wybiegu

trochę mlecznej czekolady na wiórki do ozdobienia deseru

 

 

Przygotowanie:


Wydryluj czereśnie. Rozgrzej trochę wody w garnku i rozpuść cukier. Wsyp czereśnie i podgrzewaj 5 minut, aż sok zgęstnieje, a owoce zmiękną. Zdejmij garnek z ognia, dodaj odrobinę wiśniówki i odstaw do przestygnięcia. W tym czasie roztop czekoladę w żaroodpornej misce ustawionej na garnku z delikatnie wrzącą wodą. Po stopieniu czekolady dolej śmietanę, wymieszaj, zdejmij miskę z garnka i pozwól zawartości ostygnąć. Ubij widelcem żółtka. Starannie wymieszaj je z czekoladą, aż masa będzie błyszcząca i gładka. Nałóż najpierw czereśnie na dno filiżanek, a następnie powoli nakładaj czekoladowy mus. Przed podaniem każdą porcję ozdób grubymi wiórkami mlecznej czekolady.

powrót

Podobne przepisy

Pieczone jabłka w imbirowej sukni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
Mrożone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowe kuleczki z kardamonem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Tosty francuskie, lemon curd i owoce
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Pischinger
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.