Czekoladowy fondant

Przepis z programu Figle (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Czekoladowy fondant
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 jajek

5 żółtek

75 g mąki

250 g gorzkiej czekolady

125 g cukru

250 g masła

kakao do wysypania foremek

lody waniliowe

 

 

Przygotowanie:


Podgrzać śmietanę i zalać czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z malinami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szarlotka
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta jabłeczna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Napoleonka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta czekoladowa na czekoladowym cieście
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#Killashandra

04.02.2012 19:28


CYTUJ

nie no bomba! ale 11 minut to zdecydowanie za krótko - po 11 minutach ciastko było jeszcze całkiem płynne. dopiero po 20 minutach dało się je normalnie wyjąć z foremki.
i miało taką konsystencję jaką powinno mieć - czyli upieczone boki i płynny środek... chociaż "upieczone" to za dużo powiedziane... lekko gumowe... może jednak nieco więcej mąki, albo jajka miałam większe niż założone w przepisie... którą klasę jaj tu założono??? bo przy takich ilościach, ma to ogromne znaczenie!

O mące też mogłoby pisać w przepisie - też - jak Leszek - dodałam przed czekoladą.

ale genialnie smakuje z mrożonym sorbetem wiśniowym z odrobina mięty...

sos czekoladowy to już lekka przesada - co ja mówię - dokładna przesada!

#dave

25.11.2011 00:07


wroclaw

CYTUJ

robilem juz fondanta wczesniej i jest to jeden z moich ulubinych deserow.fakt make dodaje sie na koniec.pytanmie jeszcze jaka smietane do sosu? przeciez nie kazdy wie...

#LeszekLeszczynski

18.08.2011 21:31


Warszawa

CYTUJ

W przepisie nie podano, kiedy dodać mąkę. Ja wsypałem po ubiciu jajek i żółtek z cukrem.

Wyszło fantastycznie!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.