Jennifer  Paterson

Czekoladowy creme brulee


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Czekoladowy creme brulee
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

570 ml śmietany kremówki

1 rozcięty wzdłuż strąk wanilii

300 g zwykłej ciemnej czekolady

żółtka 4 jajek

60 g przesianego cukru pudru

3 łyżki drobnego cukru

 

 

Przygotowanie:


Zagrzej śmietanę z wanilią w masywnym rondlu tak, by była bardzo gorąca, lecz nie wrząca. Zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na 15 min., żeby naciągnęła aromatem. Wyjmij strąk wanilii i zeskrob nasiona do śmietany czubkiem noża. Połam czekoladę i zmieszaj ze śmietaną aż się stopi, a płyn będzie gładki. Utrzyj w misce żółtka i cukier drewnianą łyżką, a następnie połącz w misce ze śmietaną i czekoladą. Przelej do kokilek, napełniając prawie po brzegi. Wstaw kokilki do kąpieli wodnej i zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 30 min, aż krem stężeje. Wyjmij naczynia i pozostaw do wystudzenia. Wstaw do lodówki na noc, a nawet na 24 godz. Posyp z wierzchu drobnym cukrem i wstaw pod mocno rozgrzaną górną grzałkę piekarnika albo przypal palnikiem cukierniczym. Podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Banany w mleku kokosowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kasza z serkiem i owocami egzotycznymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mrożony nugat
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Owocowe przystawki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Galaretka hibiskusowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.