Jennifer  Paterson

Czekoladowy creme brulee


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Czekoladowy creme brulee
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

570 ml śmietany kremówki

1 rozcięty wzdłuż strąk wanilii

300 g zwykłej ciemnej czekolady

żółtka 4 jajek

60 g przesianego cukru pudru

3 łyżki drobnego cukru

 

 

Przygotowanie:


Zagrzej śmietanę z wanilią w masywnym rondlu tak, by była bardzo gorąca, lecz nie wrząca. Zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na 15 min., żeby naciągnęła aromatem. Wyjmij strąk wanilii i zeskrob nasiona do śmietany czubkiem noża. Połam czekoladę i zmieszaj ze śmietaną aż się stopi, a płyn będzie gładki. Utrzyj w misce żółtka i cukier drewnianą łyżką, a następnie połącz w misce ze śmietaną i czekoladą. Przelej do kokilek, napełniając prawie po brzegi. Wstaw kokilki do kąpieli wodnej i zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 30 min, aż krem stężeje. Wyjmij naczynia i pozostaw do wystudzenia. Wstaw do lodówki na noc, a nawet na 24 godz. Posyp z wierzchu drobnym cukrem i wstaw pod mocno rozgrzaną górną grzałkę piekarnika albo przypal palnikiem cukierniczym. Podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Tiramisu
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mix grillowanych owoców
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.