Czekoladowo-orzechowy pudding Moyi

Przepis z programu Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Czekoladowo-orzechowy pudding Moyi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto:

1 miarka mąki ze środkiem spulchniającym

2 łyżki stołowe kakao

¾ miarki trzcinowego cukru nierafinowanego

½ miarki mleka

1 łyżka stołowa roztopionego masła

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

szczypta soli

½ miarki posiekanych orzechów makadamia



Polewa:

¾ miarki brązowego cukru

¼ miarki kakao

1¾ miarki gorącej wody



lody waniliowe (do podania)



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do dużej miski przesiej mąkę, sól i kakao. Dodaj cukier, wymieszaj. Wlej mleko, masło i ekstrakt wanilii. Wymieszaj drewnianą łyżką na gładką masę. Dorzuć orzechy, wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Kakao wymieszaj z brązowym cukrem. Posyp tym ciasto. Ostrożnie wlej wodę wokół brzegów naczynia. Piecz przez 45 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut. Nakładaj do salaterek, podawaj z lodami.



Opracowano na podstawie programu „Mathew Hayden na domowym gruncie”.

powrót

Podobne przepisy

Pieczone brzoskwinie z amaretto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla, Dania na walentynki
Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska
Czekoladowa teryna z bakłażanami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Budyń kawowy z pączkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus z winogron
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.