Tomasz Deker

Czekoladowo-kawowy creme brulee


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 1201

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

10 żółtek

1000 g śmietany kremówki

100 g cukru

200 g czekolady deserowej

3 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

Przygotowanie:

Do gorącej śmietanki wsyp rozpuszczalną kawę i wymieszaj. Kawową śmietanką zalej kawałki czekolady. Poczekaj chwilę, aż czekolada się rozpuści i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
W misce utrzyj żółtka z cukrem i dolej do nich ciepłą masę śmietanową z kawą i rozpuszczoną czekoladą. Gotową masę przelej przez sito.
Porcelanowe foremki napełnij masą i piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 110 stopni przez ok. 80 minut. Po wyjęciu z pieca obsyp wierzch brązowym cukrem i skarmelizuj za pomocą palnika.

powrót

Podobne przepisy

Kokosowo - bananowe obrączki z mango
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Galaretka jabłkowa z pieprzem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka jogurtowo-cynamonowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Truskawki z kremem z mascarpone
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.