Tomasz Deker

Czekoladowo-kawowy creme brulee


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 2153

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

10 żółtek

1000 g śmietany kremówki

100 g cukru

200 g czekolady deserowej

3 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

Przygotowanie:

Do gorącej śmietanki wsyp rozpuszczalną kawę i wymieszaj. Kawową śmietanką zalej kawałki czekolady. Poczekaj chwilę, aż czekolada się rozpuści i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
W misce utrzyj żółtka z cukrem i dolej do nich ciepłą masę śmietanową z kawą i rozpuszczoną czekoladą. Gotową masę przelej przez sito.
Porcelanowe foremki napełnij masą i piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 110 stopni przez ok. 80 minut. Po wyjęciu z pieca obsyp wierzch brązowym cukrem i skarmelizuj za pomocą palnika.

powrót

Podobne przepisy

Pudding bananowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowa framboise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pischinger
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Pudding czekoladowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Koktajl z owoców leśnych
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.