Czekoladowe semifreddo z miętą

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Czekoladowe semifreddo z miętą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

70 g gorzkiej czekolady

pęczek mięty

łyżka syropu miętowego

5 żółtek

pół litra śmietany kremówki

120 g cukru

100 g wody

 

 

Przygotowanie:


Do miski wlewamy 250 ml śmietany kremówki, dodajemy umytą i osuszoną miętę i pozostawiamy na godzinę. W rondlu przygotowujemy syrop z wody i cukru, gotujemy 7-8 minut, aż zgęstnieje i stanie się przejrzysty (temperatura około 120° Celsjusza). Żółtka ubijamy mikserem tak długo, aż nabiorą puszystości i lekkości; cienkim strumieniem dodajemy ciepły syrop i szybko ubijamy mikserem, aż masa ostygnie; dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dodajemy z dużą delikatnością 250 ml ubitej śmietany. Wlewamy masę czekoladową do foremki uprzednio schłodzonej w zamrażarce, rozprowadzamy równą warstwą (polecamy do tej czynności łopatkę cukierniczą) i wstawiamy do zamrażarki. Przelewamy przez sitko śmietanę z miętą, dodajemy syrop z mięty i ubijamy, dodajemy do pozostałej masy i mieszamy, wylewamy masę do foremki na stężałą masę czekoladową; łopatką wyrównujemy powierzchnię i ponownie umieszczamy w zamrażarce przynajmniej na 2 godziny. Przed podaniem zanurzamy foremkę w ciepłej wodzie, odwracamy i przekładamy na talerz. Semifreddo pokrojone w plastry polewamy sosem czekoladowym i dekorujemy rozetkami bitej śmietany i listkami mięty.

powrót

Podobne przepisy

Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Racuchy o smaku pomarańczy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ananas z solonymi orzeszkami i lodami kokosowymi
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Galaretka marchewkowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie

skomentuj przepis

#malinowabeza

30.11.2011 21:14


warszawa

CYTUJ

Rewelacyjne połączenie mięty i czekolady,mmm

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.