Czekoladowe semifreddo z miętą

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Czekoladowe semifreddo z miętą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

70 g gorzkiej czekolady

pęczek mięty

łyżka syropu miętowego

5 żółtek

pół litra śmietany kremówki

120 g cukru

100 g wody

 

 

Przygotowanie:


Do miski wlewamy 250 ml śmietany kremówki, dodajemy umytą i osuszoną miętę i pozostawiamy na godzinę. W rondlu przygotowujemy syrop z wody i cukru, gotujemy 7-8 minut, aż zgęstnieje i stanie się przejrzysty (temperatura około 120° Celsjusza). Żółtka ubijamy mikserem tak długo, aż nabiorą puszystości i lekkości; cienkim strumieniem dodajemy ciepły syrop i szybko ubijamy mikserem, aż masa ostygnie; dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dodajemy z dużą delikatnością 250 ml ubitej śmietany. Wlewamy masę czekoladową do foremki uprzednio schłodzonej w zamrażarce, rozprowadzamy równą warstwą (polecamy do tej czynności łopatkę cukierniczą) i wstawiamy do zamrażarki. Przelewamy przez sitko śmietanę z miętą, dodajemy syrop z mięty i ubijamy, dodajemy do pozostałej masy i mieszamy, wylewamy masę do foremki na stężałą masę czekoladową; łopatką wyrównujemy powierzchnię i ponownie umieszczamy w zamrażarce przynajmniej na 2 godziny. Przed podaniem zanurzamy foremkę w ciepłej wodzie, odwracamy i przekładamy na talerz. Semifreddo pokrojone w plastry polewamy sosem czekoladowym i dekorujemy rozetkami bitej śmietany i listkami mięty.

powrót

Podobne przepisy

Deser lodowy bombe glacee
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus czekoladowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mix grillowanych owoców
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapieczone lody z sosem zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Banany i ananasy z grilla z glazurą maślano-rumową
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska

skomentuj przepis

#malinowabeza

30.11.2011 21:14


warszawa

CYTUJ

Rewelacyjne połączenie mięty i czekolady,mmm

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.