Anna Olson

Czekoladowe pâté z sosem z likierem pomarańczowym


Przepis z programu Na słodko (odc. 34)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Czekoladowe pâté z sosem z likierem pomarańczowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Pâté

2/3 szklanki cukru pudru (75g)

225 g czekolady gorzkiej lub deserowej

¾ szklanki masła o temperaturze pokojowej (170g)

3 łyżki stołowe likieru pomarańczowego

5 jaj

szczypta soli

kakao w proszku do obsypania



Sos

2 szklanki śmietany 12%

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

4 żółtka

1/3 szklanki cukru (75 g)

2 łyżki stołowe likieru pomarańczowego

½ szklanki śmietany kremówki



Przygotowanie:

Keksówkę wyłożyć folią spożywczą i odstawić na bok. W misce postawionej nad rondlem wrzącej wody roztopić czekoladę. Przesiać cukier puder i nie zdejmując z ognia ubić. Dodać masło, rozetrzeć na gładką masę. Dolać likier, wymieszać, dolewać po jednym żółtku, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Przełożyć jedną trzecią piany do masy czekoladowej, wymieszać. Dodać resztę białek. Przełożyć do przygotowanej foremki i wstawić do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin.



Przygotować sos:

Doprowadzić śmietanę z ekstraktem wanilii do wrzenia. W drugim rondlu ubić żółtka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewać śmietanę do kogla-mogla, cały czas ubijając. Postawić na średnim ogniu. Gotować, aż sos zgęstnieje i będzie tworzył kożuszek na łyżce czyli przez około 4 minuty. Przecedzić, dolać likier, wymieszać. Schładzać przez 2 godziny. Ubić śmietanę, dodać do sosu, wymieszać.



Wyłożyć pâté na talerz, zdjąć folię i posypać kakao. Kroić suchym, gorącym nożem. Pâté powinno się w tym czasie rozmrozić i podczas jedzenie rozpływać się w ustach. Podawać z sosem.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Sernik sezamowy na kruchym spodzie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Ciasto czekoladowe bez mąki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
Słone rogaliki drożdżowe z owczym twarogiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Muffinki malinowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki

skomentuj przepis

#monika8908235

27.02.2012 20:22


CYTUJ

Zwracamy się z uprzejmą prośbą do moderatora strony o zezwolenie na zamieszczenie linków do naszych stron internetowych: www.sztukawina.pl www.scottishhouse.pl w przypadku braku zgody prosimy o skasowanie naszego wpisu oraz przepraszamy za kłopoty z tym związane. Pozdrawiamy ;)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.