Janella  Purcell

Czekoladowe muffinki z ganache


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki

Czekoladowe muffinki z ganache
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0
Ciasto:

1,5 filiżanki mąki orkiszowej

½ filiżanki niesłodzonego kakao

łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

sól morska

120 g jedwabistego tofu

¾ filiżanki mleka sojowego

¾ filiżanki syropu klonowego, ryżowego albo z agawy

½ filiżanki oleju słonecznikowego

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego



Ganache:

100 g gorzkiej czekolady

¼ filiżanki mleka sojowego albo migdałowego

waniliowe lody sojowe i owoce jagodowe



Przygotowanie:

Umieścić metalową miskę na garnku z gotującą się wodą. Poczekać, aż się rozgrzeje. Wrzucić czekoladę. Kiedy się stopi, ubić ją z mlekiem sojowym. Schłodzić, żeby masa stężała.

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Tofu, mleko sojowe, syrop, olej i ekstrakt z wanilii zmiksować. Wlać płynne składniki do sypkich. Wymieszać. Natłuszczone formy do muffinek napełniać do połowy. Nałożyć łyżkę ganache. Wierzch przykryć ciastem. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Podawać muffinki z lodami i owocami.



Opracowano na podstawie programu \"Żołądek czy rozsądek 2\".





powrót

Podobne przepisy

Babeczki pomidorowe z lukrem piernikowym
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Muffinki
Muffinki czekoladowo–miodowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Muffinki
Ciasto wiśniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sernik czekoladowy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Ciasto limonkowo-kokosowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska
Napoleonki z jeżynami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.