Czekoladowe krążki z solą morską

Przepis z programu Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Czekoladowe krążki z solą morską
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

100 g gorzkiej czekolady

1 garść grubo posiekanych pistacji

2 garści płatków migdałowych

1 duża szczypta cukru

sól morska w płatkach

płatki róży w cukrze (może być też skórka pomarańczowa w cukrze)



Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. łamiemy czekoladę i roztapiamy na parze. Najlepiej w ogóle nie mieszamy. Kiedy czekolada stopnieje w połowie, wyłączamy gaz, zanurzamy nieroztopione kawałki głębiej i czekamy, aż pozostałe ciepło stopi resztę czekolady. Płatki migdałowe wykładamy na blachę i prażymy w piekarniku 2 minuty. Posypujemy cukrem i prażymy jeszcze 1 minutę. Roztopioną czekoladę nakładamy na blachę wyłożoną papierem. Powinny powstać płaskie krążki. Gdy czekolada jest jeszcze ciepła, posypujemy krążki płatkami migdałowymi i pistacjami. Doprawiamy solą i dekorujemy płatkami róży. Blachę z krążkami wstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Delikatnie odrywamy krążki od papieru i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Torcik ziemniaczany z owocami cedru
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Babeczki bananowo-orzechowe
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Miętowy sernik z Ibizy
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Strudel jabłkowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tarta tatin
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.