Annabel  Langbein

Czekoladowe ciasto bez mąki


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę

Czekoladowe ciasto bez mąki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

250 gramów gorzkiej czekolady (przynajmniej 50% zawartości kakao)

2 łyżki brandy

2 łyżki świeżo zaparzonej kawy

200 gramów pokrojonego masła

1 szklanka drobnego cukru

1 ¾ szklanki mielonych migdałów (można je zastąpić mielonymi orzechami laskowymi)

6 jaj

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



Do podania:

wiórki czekolady

kakao



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Czekoladę połamać do miski. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą tak, aby nie dotykała powierzchni wrzątku. Mieszać do rozpuszczenia. Dodać masło i cukier. Mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, dodać mielone migdały lub orzechy, wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy dodać ekstrakt waniliowy. Delikatnie wmieszać pianę. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy. Wstawić do piekarnika na niecałą godzinę. Po ostudzeniu posypać wiórkami czekolady i kakao.

Można podawać z coulis z malin.





@Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Tarta czekoladowa na czekoladowym cieście
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Łamańce z makiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcinek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Strudel jabłkowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Ciastka arabskie bazbuse
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.