Delia  Smith

Czekoladowe ciasteczka


Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Czekoladowe ciasteczka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże jajka

5 dag ciemnej czekolady

10 dag masła

5 dag zwykłej mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

20 dag cukru

3 dag orzechów macademia

3 dag orzechów brazylijskich

3 dag orzechów pecan

3 dag orzechów włoskich

 

 

Przygotowanie:


W misce ubijamy jajka, wlewamy czekoladę i masło, rozpuszczone razem na parze, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier i wszystko razem ubijamy.
Wrzucamy orzechy, które wcześniej prażymy przez 6 minut w stu osiemdziesięciu stopniach Celsjusza.
Wylewamy mieszankę na blachę do pieczenia o wymiarach 28 na 18 cm, potrząsamy nią, by wyrównać powierzchnię i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, a następnie studzimy i kroimy na kwadraty.

powrót

Podobne przepisy

Biszkopciki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto wiśniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jogurtowy sernik na zimno
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Pavlova
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Tarta gruszkowo-czekoladowa
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.