Jacek Sikora

Czekoladowa teryna z bakłażanami


Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Czekoladowa teryna z bakłażanami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

bakłażan

opakowanie serka ricotta

50 g cukru pudru

150 g gorzkiej czekolady

100 g kandyzowanych owoców

4 jajka

120 g cukru

120 g mąki

100 ml wina marsala

opakowanie polewy czekoladowej

listki mięty

 

Przygotowanie:

Zacznij od starannego wymieszania delikatnej tłustej ricotty z posiekaną czekoladą, cukrem pudrem i kandyzowanymi owocami pokrojonymi w kostkę. Obierz ze skórki bakłażana. Włóż go do wrzątku. Po ok. 2 min wyjmij i odstaw do schłodzenia i pokrój w paseczki. Jajka wymieszaj z cukrem. Gdy będą puszyste dodaj przesianą mąkę. Wylej masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca na pół godziny (180 stopni C). Pasemkami bakłażana wyłóż na krzyż małe okrągłe miseczki wyłożone folią. Upieczony i wystudzony biszkopt pokrój w kosteczkę. Do foremek wyłożonych paseczkami bakłażana wrzuć kostki ciasta. Dopełnij foremki masą z serka ricotta. Wstaw do lodówki na godzinę. Kiedy teryna będzie gotowa, czyli po minimum jednej godzinie leżakowania w lodówce, wyłóż ją na talerz. Oblej terynę winem marsala, polej polewą czekoladową i udekoruj listkami mięty.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki zapiekane z serem pleśniowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Mus z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ravioli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Creme carmel
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
Krem czekoladowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.