Ruth  Rogers

Czekoladowa Nemezis


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Czekoladowa Nemezis
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

575 g drobnego cukru (3 szklanki)

575 g czekolady 70%

450 g masła

10 jajek

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 130 stopni C. Wsyp 2/3 cukru (2 szklanki) do rondla z 1 szklanką wody i zagotuj syrop. Stop czekoladę z masłem w kąpieli wodnej, delikatnie wymieszaj i wlej syrop. Ubij jajka mikserem na najwyższych obrotach z pozostałą szklanką cukru. Wlej czekoladową mieszaninę do ubitych jajek. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 30 cm i głębokości 5 cm. Piecz 40 min w kąpieli wodnej. Odstaw Nemezis do ostygnięcia i podawaj z porcją gęstej, kwaśnej śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Galaretka karmelowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Crepe suzette
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone banany z sosem z kasztanów jadalnych
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Alkohole (odc.34)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.019) ananas z kolendrą
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Owoce pod kruszonką
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Hestia Q-34

postów: 419

07.08.2011 15:29

CYTUJ

Do Admina.
Zabieram sie do upieczenia Czekoladowej Nemezis i zdziwila mnie ilosc czekolady
w przepisie /75g/.Jesli mnie pamiec nie zwodzi,to bylo po rowno czekolady i cukru?
Mam inny przepis - CHOCOLATE NEMESIS RIVER CAFE w ktorym jest po 675g
czekolady i cukru. To ze jest po 100g wiecej nie jest wazne,mysle o proporcji cukru
i czekolady.
Masla i jaj jest ta sama ilosc.
Pozdrawiam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.