Czekoladowa kula z musem z rokitnika i sosem z brandy

Czekoladowa kula z musem z rokitnika i sosem z brandy
Oceń przepis:
66 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • Kula z czekolady:
  • 200 g ciemnej zatemperowanej czekolady
Brownie:
  • 120 g ciemnej czekolady
  • 80 g żółtka (2 średnie żółtka)
  • 120 g masła
  • 60 g cukru
  • 100 g białka (2,5 białka )
Mus z rokitnika:
  • 70 g cukru 70 g masła
  • 100 g puree z rokitnika
  • 12 g cukru ze skórką pomarańczy
  • 1 żółtko
  • 3 g skrobi kukurydzianej
Sos czekoladowy:
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 50 g śmietany kremówki
  • 50 g mleka
  • 30 ml brandy
Dodatki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Czekoladę do przygotowania kuli zatemperować, przelać do foremek półkul i schłodzić w lodówce przez ok 10 minut.
Czekoladę na brownie rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem, dodać cukier, żółtka i białka, wymieszać. Masę przełożyć do foremki, piec ok. 20 min, w temperaturze 160º C.

Puree z rokitnika utrzeć w kąpieli wodnej, nad parą, razem z cukrem, skrobią, cukrem ze skórką pomarańczową oraz żółtkiem. Przestudzić, dodać masło i odstawić do schłodzenia.

Czekoladę na sos rozpuścić w rondlu razem z mlekiem i kremówką, zdjąć z ognia i wmieszać brandy.

Złożyć deser. Skleić połówki czekoladowej kuli, wyciąć dziurkę, do środka nałożyć kawałki brownie i mus rokitnikowy. Kulę ułożyć na warstwie pokruszonych czekoladowych ciastek, oprószyć złotym barwnikiem i na końcu polać gorącym sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA