Czekoladowa framboise

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Czekoladowa framboise
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

330 g czekolady deserowej

175 ml niesłodzonego

przetartego piure malinowego

100 g cukru

225 g niesolonego masła

5 jajek

łyżka likieru malinowego lub kirschu

miarka ubitej gęstej śmietany

świeże maliny do ozdoby

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175°C i zagotować w czajniku wodę do kąpieli wodnej.
Przygotowanie framboise: umieścić czekoladę, puree malinowe i cukier w kąpieli wodnej, zagrzać, żeby się roztopiły, po czym zagotować, żeby zgęstniały. Wmieszać masło po kawałku. Wyjąć z kąpieli wodnej i wbić jajka, po jednym. Przecedzić do miski.
Wstawić miskę do odpowiednio dużego garnka, nalać wody i piec, aż masa wyrośnie i stężeje, przez ok. 45 min. Wyjąć z kąpieli wodnej i ostudzić. Ciasto się skurczy. Zakryć i schłodzić przez noc.
Pokryć schłodzone ciasto cienką warstwą bitej śmietany i świeżymi malinami (zaczynając od dołu, na całej powierzchni).

powrót

Podobne przepisy

Racuchy o smaku pomarańczy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Koktajl z owoców leśnych
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pain perdu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Nektarynki w syropie żurawinowym z waniliową ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.