Czatnej dyniowo-jabłkowy

Przepis z programu Mali producenci wchodzą na rynek (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Czatnej dyniowo-jabłkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,4 kg dyni

500 g jabłek odmiany Bramley (można je ewentualnie zastąpić szarą renetą)

1 cebula

drobno posiekana

125 g mieszanki suszonych owoców i rodzynek

125 g jasnego brązowego cukru

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka przyprawy garam masala

750 ml octu z cydru

pęczek świeżych ziół

jak tymianek

estragon czy szałwia

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Dużym nożem ostrożnie przekroić dynię na pół, wyjąć pestki. Obrać ze skóry i pokroić dynię na na małe kawałki. Wszystkie składniki, poza ziołami, umieścić w dużym rondlu. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmiejszyć płomień do minimum.
Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 30-40 minut, aż dynia zmięknie. W tym czasie wysterylizować słoiki. Starannie wymyć słoiki wodą z płynem do mycia naczyń, wypłukać wrzątkiem i postawić do góry dnem, aby obciekły. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Do dyni dodać posiekane z grubsza zioła. Nakładać do wysterylizowanych słoików. Gotowy czatnej odstawić na 2-3 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce, żeby smaki się przegryzły. Czatnej można przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu do pół roku. Po otwarciu przechowywać w lodówce, spożyć w ciągu dwóch tygodni.

Przepis na podstawie programu „Mali producenci wchodzą na rynek”.

powrót

Podobne przepisy

Fajitas
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Skórki kandyzowane
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruszki w marynacie octowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Baton drobiowy z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
Śliwki w occie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Konfitura z żurawin
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.