Tomasz Jakubiak

Czarne kluski z sosem mięsnym


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 6348

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

Czarne kluski:

1 kg ugotowanych ziemniaków

500 g surowych ziemniaków

pieprz, sól

Gulasz wołowy:

1,5 kg wołowiny z udźca lub górnej zrazowej

4 kiszone ogórki

biała cebula

marchewka

4 plastry długodojrzewającego boczku lub długodojrzewającej słoniny

olej do smażenia

mąką do oprószenia mięsa

2 łyżeczki musztardy dijon

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

bulion wołowy z dodatkiem suszonych grzybów

2 listki laurowe

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Starte ziemniaki odciśnij. Płyn z odciskania ziemniaków zostaw. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ugotowanych ziemniaków dodaj surowe. Dopraw masę solą i pieprzem. Na koniec dodaj skrobię z odciskanych ziemniaków. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Z ciasta uformuj kulki. Spłaszcz je a na środku rób dziurki. Kluski gotuj w wrzącej osolonej wodzie przez 4 minuty od momentu wypłynięcia. Wołowinę, boczek i warzywa pokrój w dużą kostkę. Mięso oprósz mąką. W garnku na rozgrzanym oleju przesmaż wołowinę i wyciągnij. Dodaj cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Następnie dodaj boczek, marchewkę i ponownie wołowinę. Dopraw musztardą i koncentratem pomidorowym. Całość zalej bulionem. Dorzuć listki laurowe i ogórki kiszone.
Duś przez godzinę. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

powrót

skomentuj przepis

kp43h8

postów: 1

20.03.2016 18:49

CYTUJ

Witam, ale skąd wziąć ten bulion wołowy z dodatkiem grzybów? To moja pięta achillesowa :( bez bulionu nie ma sosu... jak zrobć ten bulion?

Nalewka

postów: 50

14.04.2014 23:17

CYTUJ

O matko jedyna, jakie znowu konkretne kluski, jak tak można mówić... Uwielbiam kluski, lubię pana oglądać, ale słuchać się tego nie da :( Konkretnie :P

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.