Marta Dymek

Czakalaka


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 703

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 ząbek czosnku

1 kawałek imbiru, ok. 3 cm

olej do smażenia

2 łyżeczki przyprawy curry, mielonej

1 cebula

2 marchewki

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

⅛¬ główki kapusty (250 g)

1 puszka pomidorów krojonych

1 ½ łyżeczki koncentratu pomidorowego

½ szklanki wody

½ łyżeczki tymianku, suszonego

½ łyżeczki białego pieprzu

¼ łyżeczki chili, pieprzu cayenne

sól

2 szklanki groszku, świeżego lub mrożonego

oraz do podania: ulubiony ryż lub kasza

Przygotowanie:

Czosnek oraz imbir obrać i posiekać. Cebulę i papryki pokroić w kostkę, a marchewkę i kapustę zetrzeć na tarce.
W dużym garnku rozgrzać olej i dodać czosnek oraz imbir. Smażyć 30 sekund, dodać przyprawę curry i smażyć kolejne 15 sekund. Dorzucić cebulę, marchewkę oraz papryki i bardzo dokładnie zamieszać. Smażyć 2–4 minuty, dodać kapustę, znowu intensywnie zamieszać, po czym dodać wszystkie pozostałe składniki poza groszkiem i gotować pod przykryciem przez 10 minut.
Po upływie tego czasu dodać groszek, zamieszać i gotować ostatnie 2 minuty. Podawać gorącą czakalakę z kaszą lub ryżem jako danie główne, świetnie smakuje na zimno jako lunch do pracy.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona ciecierzyca
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Makaron z warzyw
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Tabbouleh szparagowe
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Buraczane pęczotto
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania dietetyczne, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.