Lucinda Scala  Quinn

Cytrynowo-tymiankowe płaty z kurczaka


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Cytrynowo-tymiankowe płaty z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 filetów z kurczaka

bez kości i skóry (ok 1½ kg)

6 ząbków czosnku

przekrojonych wzdłuż na połówki

3 cytryny: 1 przekrojona na pół

1 w plasterkach

1 w cząstkach

6 gałązek świeżego tymianku

sól i świeżo mielony pieprz

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

sałatka z rukoli

 

 

Przygotowanie:


Ułożyć filet na papierze pergaminowym. Rozciąć wzdłuż na 2 płaty, nie docinając do końca. Rozłożyć jak książkę. Przykryć drugim kawałkiem papieru. Spłaszczyć, żeby nie przekraczało 8 mm grubości. Powtórzyć kolejno ze wszystkimi filetami. Natrzeć każdy płat mięsa czosnkiem po obu stronach. Układać mięso i czosnek w zamykanej plastikowej torbie. Na każdym płacie mięsa położyć plasterek cytryny i gałązkę tymianku. Posypać pieprzem. Spryskać oliwą. Wycisnąć sok z połówek cytryny, polać. Zamknąć. Marynować w lodówce co najmniej 2 godziny, obracając od czasu do czasu. Można zostawić na noc. Rozgrzać grill lub patelnię do grillowania. Wyjąć mięso z marynaty, usunąć tymianek i cytrynę. Przyprawić solą i pieprzem. Grillować 2 minuty z każdej strony. Podawać na gorąco, w temperaturze pokojowej lub na zimno. Na każdy płat nałożyć sałatkę z rukoli. Udekorować cząstkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Burrito
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Grillowany kurczak w tajskiej marynacie
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.