Lucinda Scala  Quinn

Cytrynowo-tymiankowe płaty z kurczaka


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Cytrynowo-tymiankowe płaty z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 filetów z kurczaka

bez kości i skóry (ok 1½ kg)

6 ząbków czosnku

przekrojonych wzdłuż na połówki

3 cytryny: 1 przekrojona na pół

1 w plasterkach

1 w cząstkach

6 gałązek świeżego tymianku

sól i świeżo mielony pieprz

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

sałatka z rukoli

 

 

Przygotowanie:


Ułożyć filet na papierze pergaminowym. Rozciąć wzdłuż na 2 płaty, nie docinając do końca. Rozłożyć jak książkę. Przykryć drugim kawałkiem papieru. Spłaszczyć, żeby nie przekraczało 8 mm grubości. Powtórzyć kolejno ze wszystkimi filetami. Natrzeć każdy płat mięsa czosnkiem po obu stronach. Układać mięso i czosnek w zamykanej plastikowej torbie. Na każdym płacie mięsa położyć plasterek cytryny i gałązkę tymianku. Posypać pieprzem. Spryskać oliwą. Wycisnąć sok z połówek cytryny, polać. Zamknąć. Marynować w lodówce co najmniej 2 godziny, obracając od czasu do czasu. Można zostawić na noc. Rozgrzać grill lub patelnię do grillowania. Wyjąć mięso z marynaty, usunąć tymianek i cytrynę. Przyprawić solą i pieprzem. Grillować 2 minuty z każdej strony. Podawać na gorąco, w temperaturze pokojowej lub na zimno. Na każdy płat nałożyć sałatkę z rukoli. Udekorować cząstkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Gęś duszona z majerankiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Roladki ze schabu ze śliwkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczony boczek
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Confit z kaczki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kolorowa Tortilla - Bartosz Adamek
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.