Anna Olson

Cytrynowe serniczki z bezą


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Cytrynowe serniczki z bezą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Spody

1½ szklanki pokruszonych herbatników z mąki graham

1½ łyżki cukru

50 g niesolonego masła, stopionego



Masa serowa

500 g gładkiego śmietankowego twarogu o temp. pokojowej

2/3 szklanki cukru

2 łyżki skrobi kukurydzianej

1 łyżka drobno otartej skórki z cytryny

2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 duże jajka o temp. pokojowej



Beza

białko 3 dużych jajek

½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

¼ szklanki cukru

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej



Rozgrzej piekarnik do 175oC i wyłóż papilotkami 36 foremek na małe mufinki.



Przygotowanie:

Spody: wymieszaj wszystkie składniki, a następnie rozłóż kruchą masę na dnie foremek tak, żeby zachodziła na ścianki. Piecz 8 min. i ostudź.

Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 stopni C i przygotuj masę serową: utrzyj twarożek na gładką, puszystą masę i ucierając dodawaj stopniowo cukier, zgarniając masę z bocznych ścianek miski. Dodaj skrobię kukurydzianą, otartą skórkę i sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Dodawaj po jednym jajku i mieszaj, zgarniając masę ze ścianek. Łyżką albo szprycą cukierniczą nałóż gotową masę serową do foremek ze spodami. Piecz 18 min – masa serowa nie stwardnieje zupełnie w czasie pieczenia. Odstaw blachy z serniczkami do wystygnięcia, a następnie wstaw przynajmniej na 2 godziny do lodówki. Bezy można nakładać dopiero po schłodzeniu serniczków.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i przygotuj bezy: ubij mikserem białka z sokiem z cytryny na pianę, a następnie stopniowo dosypuj cukier i skrobię kukurydzianą. Kiedy piana będzie sztywna, nałóż ją za pomocą szprycy cukierniczej z końcówką prostą albo w kształcie gwiazdki. Piecz ok. 6 min, aż bezy lekko się zrumienią. Odstaw serniczki co najmniej na 1 godzinę, żeby ostygły.



© Anna Olson



powrót

Podobne przepisy

Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Crepe suzette
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Winna galaretka z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding czekoladowy z rozmarynem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.