Cytrynowe magdalenki

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Cytrynowe magdalenki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

magdalenki:

6 małych lub 4 duże jajka

1 szklanka cukru (250 ml)

sok i skórka starta z 1 cytryny

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 ml)

1½ szklanki mąki (375 ml)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 ml)

1 szklanka stopionego masła (250 ml)



lukier cytrynowy:

½ szklanki cukru pudru (125 ml)

sok i skórka starta z 1 cytryny



Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem, aż masa będzie jasna, około 5 minut. Dodajemy sok i skórkę startą z 1 cytryny i wanilię. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia a następnie stopione masło. Foremki na magdalenki smarujemy masłem i wysypujemy mąką, tradycyjnie mają kształt małych muszelek. Napełniamy ciastem do ¾ wysokości. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Pieczemy 5 minut, zmniejszamy temperaturę do 180°C, pieczemy 10 minut do momentu, kiedy się zrumienią a środek się uniesie. Lukier: w misce mieszamy cukier puder z sokiem cytrynowym. Przed podaniem maczamy w nim magdalenki. Posypujemy skórką cytrynową. Uwaga: schłodzenie i pieczenie w wysokiej temperaturze pomaga ciasteczkom wyrosnąć.

powrót

Podobne przepisy

Tarta truskawkowa z arcydzięglem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Napoleonki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka mamoul z pistacjami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia turecka
Wegańskie ciasto z owocami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegańskie, Ciasta wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.