Gary  Rhodes

Cytrynowe ciasto z semoliny


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Cytrynowe ciasto z semoliny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki ciasta:

100 g miałkiego cukru

skórka starta z 2 cytryn

50 ml oleju roślinnego lub arachidowego

4 jaja

225 g semoliny

100 g mielonych migdałów

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

7 łyżek mleka

masło do wysmarowania foremki

mąka do wysypania foremki



Składniki syropu do nasączenia ciasta:

100 g miałkiego cukru

200 ml wody

sok z trzech cytryn



Przygotowanie ciasta:

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Do miski wsyp miałki cukier. Dodaj skórkę z cytryn. Wlej olej. Utrzyj starannie składniki. Do drugiej miski wbij jaja. Starannie ubij. Dolej do cukru roztartego z olejem. Starannie ubij. Dosyp suche składniki: semolinę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Utrzyj razem. Wlej mleko. Dokładnie wymieszaj. Foremkę o średnicy 20 cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Przelej masę do foremki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Ciasto będzie się piekło przez 35 minut. Później musi postać jeszcze przez 10-15 minut. Widelcem nakłuj cały wierzch. Nasącz go syropem i dopiero wyjmij z foremki. Ułóż na paterze. Krój porcje. Podawaj ciepłe ciasto z ciepłymi jagodami w syropie.



Przygotowanie syropu do nasączenia ciasta:

Do rondla wsyp 100g miałkiego cukru. Wlej 200 ml wody. Gotuj na małym ogniu przez 8 minut. Wlej sok z trzech cytryny. Gotuj 2 minuty.



© Gary Rhodes



powrót

Podobne przepisy

Chleb bananowy z białą czekoladą
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Lawendowe ziarna piasku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort daktylowy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.