Gary  Rhodes

Cytrynowe ciasto z semoliny


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Cytrynowe ciasto z semoliny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki ciasta:

100 g miałkiego cukru

skórka starta z 2 cytryn

50 ml oleju roślinnego lub arachidowego

4 jaja

225 g semoliny

100 g mielonych migdałów

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

7 łyżek mleka

masło do wysmarowania foremki

mąka do wysypania foremki



Składniki syropu do nasączenia ciasta:

100 g miałkiego cukru

200 ml wody

sok z trzech cytryn



Przygotowanie ciasta:

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Do miski wsyp miałki cukier. Dodaj skórkę z cytryn. Wlej olej. Utrzyj starannie składniki. Do drugiej miski wbij jaja. Starannie ubij. Dolej do cukru roztartego z olejem. Starannie ubij. Dosyp suche składniki: semolinę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Utrzyj razem. Wlej mleko. Dokładnie wymieszaj. Foremkę o średnicy 20 cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Przelej masę do foremki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Ciasto będzie się piekło przez 35 minut. Później musi postać jeszcze przez 10-15 minut. Widelcem nakłuj cały wierzch. Nasącz go syropem i dopiero wyjmij z foremki. Ułóż na paterze. Krój porcje. Podawaj ciepłe ciasto z ciepłymi jagodami w syropie.



Przygotowanie syropu do nasączenia ciasta:

Do rondla wsyp 100g miałkiego cukru. Wlej 200 ml wody. Gotuj na małym ogniu przez 8 minut. Wlej sok z trzech cytryny. Gotuj 2 minuty.



© Gary Rhodes



powrót

Podobne przepisy

Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Biszkopt z kremem ze świeżych cytryn
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Strudlowe ciastka śliwkowe na sposób friulański
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Miodownik
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasteczka kakaowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.