Cytrynowe babeczki z nutką rozmarynu z kremem i lemon curd - Katarzyna Zadrożna

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 8626

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

100 masła

2 jajka

1 i ¾ szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego rozmarynu

1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczka soli

1 szklanka cukru pudru

½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

2/3 szklanki mleka

2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny

4 łyżki soku z cytryny

Lemon curd:

1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej

1/2 szklanki cukru

3 duże jajka

50 g masła, pokrojonego na małe kawałki

Krem maślany:

100 g masła (temperatura pokojowa)

2 szklanki cukru pudru, przesianego

2 łyżki mleka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka ekstraktu z cytryny

 

Przygotowanie:


Przygotowanie ciasta:
Nagrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotowuję formę do muffinów (wykładam formę papilotkami). W dużej misce na średnich obrotach ucieram masło. Dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz wanilię. Ucieram na puszystą masę. Dodaję po kolei jajka i dobrze ucieram. Dodaję skórkę startą z cytryny. Dolewam powoli mleka i nadal ucieram, do otrzymania jednolitej masy.
W drugiej misce łączę mąkę, rozmaryn, proszk do pieczenia i sól. Łączę zawartość dwóch mis (mokre składniki z suchymi) i wykładam ciastem formę do muffinek. Piekę babeczki 20-25 minut, do suchego patyczka.

Lemon curd:
Sok, skórkę z cytryny, cukier i jajka mieszam razem w rondelku lub misce. Dodaję kawałeczki masła i umieszczam w kąpieli wodnej. Podgrzewam często mieszając aż masa zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i szczelnie przykrywam folią spożywczą, aby na powierzchni nie utworzył się kożuch. Krem schładzam w lodówce. Schłodzone babeczki nadziewam lemon curdem za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego.

Krem maślany:
Ucieram masło mikserem. Dodaję wanilię i mieszam. Dodaję stopniowo cukier puder, miksując na wysokich obrotach przez około 5 minut. Zmniejszam obroty miksera i dodaję mleko oraz ekstrakt z cytryny. Mieszam i zwiększam obroty do średnich i miksuję 3-5 minut, aż krem będzie gładki i puszysty.

Schładzam krem w lodówce przez godzinę. Babeczki nadziane lemon curdem ozdabiam kremem za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego. Dekorują używając różnych posypek.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

kasia1999

postów: 6

06.10.2012 14:56

CYTUJ

Uwielbiam jak ona mówi to "bardzo". Baardzo puszysta, baardzo popularny, baaardzo pożyteczne... itd. :)

#Jadzia 47

27.03.2012 11:41


Wrocław

CYTUJ

Za głośna muzyka w tym odcinku, nie zawsze słychać co prowadząca mówi.

babajaga

postów: 2

26.03.2012 15:47

CYTUJ

chyba zdjęcie nie jest do tego przepisu? płaskie muffiny?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.