Anna Olson

Cytrusowa zielona fasolka


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Cytrusowa zielona fasolka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

dwie garście młodej zielonej fasolki szparagowej

umytej

2 łyżki oliwy

1 ząbek czosnku

zmiażdżony

1 łyżeczka drobno otartej skórki pomarańczowej

2/3 szklanki wody

1 nowelina

obrana ze skórki i gorzkiej włóknistej warstwy

1 czerwony grejpfrut

obrany ze skórki i gorzkiej włóknistej warstwy

1 łyżeczka cukru

2 łyżki zimnego masła

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Odetnij końce fasolki. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, na średnim ogniu. Włóż na patelnię fasolkę i przemieszaj. Dodaj czosnek oraz skórkę pomarańczową i smaż przez 1 min. Wlej wodę, doprowadź do wrzenia i gotuj fasolkę bez przykrycia aż prawie cała woda odparuje (ok. 4 min). Przełóż fasolkę na półmisek. Włóż na patelnię cząstki pomarańczy i grejpfruta, przemieszaj i delikatnie podgrzej, aż owoce puszczą sok. Zagotuj, dodaj cukier i zdejmij z ognia. Dodaj zimne masło w małych kawałeczkach mieszając, aż się stopi. Dopraw sos do smaku i nałóż na fasolkę. Taki sos można też podawać do eskalopków z indyka.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.