James  Martin

Cypryjski przekładany chleb


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia cypryjska

Cypryjski przekładany chleb
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki ciasta

50 ml oliwy z oliwek plus dodatkowo do posmarowania

500 g mąki pszennej chlebowej

2 łyżeczki soli

25 g świeżych drożdży

300 ml zimnej wody



Włoskie nadzienie

150 g drobno posiekanych zielonych oliwek

3-5 plastrów szynki parmeńskiej

2-3 opakowania grubo pokrojonej mozzarelli

20 g porwanych liści bazylii



Cypryjskie nadzienie

150 g drobno posiekanych, czarnych oliwek

1 łyżka stołowa grubo posiekanej kolendry

2-3 opakowania sera halloumi

½ łyżeczki suszonej mięty

20 g porwanych liści bazylii

3-5 plastrów cypryjskiej wieprzowiny lountza

oliwa do polania



Przygotowanie

Posmarować oliwą dwie okrągłe foremki o średnicy 25 cm i wysokości 10 cm. Do dużej miski wrzucić mąkę, sól i drożdże tak, żeby drożdże nie zetknęły się od razu z mąką. Wlać oliwę i wodę. Wyrabiać, aż mąką wchłonie całą wodę. Wyłożyć na oprószoną mąką deskę i zagniatać do środka przez 6 minut. Włożyć do miski i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Podzielić ciasto na 8 równych części. Z każdej utoczyć kulę i rozwałkować na placek, który zmieści się do foremki.



Przygotować cypryjską wersję chleba

Ułożyć placek w foremce i posypać czarnymi oliwkami. Przykryć plackiem, nałożyć plastry mięsa. Przykryć kolejnym plackiem, nałożyć plastry sera. Posypać porwanymi liśćmi bazylii i suszoną miętą. Przykryć ostatnim plackiem i pozostawić do wyrośnięcia. W taki sam sposób przygotować włoską wersję chleba, dodając odpowiednie składniki. Również pozostawić do wyrośnięcia. Polać wierzch oliwą, naciąć nożem i piec w piekarniku przez 30-40 minut, aż będą złocistobrązowe. Wyjąć z foremek, a gdy nieco przestygną, kroić na ósemki jak tort i podawać ciepłe lub na zimno.





powrót

Podobne przepisy

Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
Chlebek fougasse
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chleb na sodzie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.