Agnieszka Kręglicka

Cykoria w szynce pod beszamelem


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Cykoria w szynce pod beszamelem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 zwarte cykorie

4 duże, cienkie plasterki szynki gotowanej

3 łyżki masła

2-3 łyżki mąki

1 szklanka mleka

1/2 szklanki tartego gruyere'a

żółtko

1 łyżka tartego parmezanu

sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cykorie obrać z zewnętrznych liści. Do garnka z wrzącą wodą dodać sok z cytryny i sól. Na średnim ogniu ugotować cykorie do miękkości. Odcedzić, ostudzić, odcisnąć z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę, zasmażyć i wlać mleko. Gotować na małym ogniu mieszając, aż sos będzie gładki. Doprawić gałką i pieprzem. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, wymieszać z serem i żółtkiem. Każdą cykorię owinąć plastrem szynki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Cykorie przykryć sosem, posypać parmezanem po wierzchu. Wstawić do gorącego piekarnika 200 C i piec, aż sos będzie rumiany.

powrót

Podobne przepisy

(odc.17)bułka zapiekana z mozzarellą
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Racuchy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pan Bagnat – kanapka nicejska
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Przekąski do aperitifu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.