Cykoria w szynce pod beszamelem

Cykoria w szynce pod beszamelem
Oceń przepis:
53 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cykorie obrać z zewnętrznych liści. Do garnka z wrzącą wodą dodać sok z cytryny i sól. Na średnim ogniu ugotować cykorie do miękkości. Odcedzić, ostudzić, odcisnąć z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę, zasmażyć i wlać mleko. Gotować na małym ogniu mieszając, aż sos będzie gładki. Doprawić gałką i pieprzem. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, wymieszać z serem i żółtkiem. Każdą cykorię owinąć plastrem szynki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Cykorie przykryć sosem, posypać parmezanem po wierzchu. Wstawić do gorącego piekarnika 200 C i piec, aż sos będzie rumiany.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA