Agnieszka Kręglicka

Cykoria w szynce pod beszamelem


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Cykoria w szynce pod beszamelem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 zwarte cykorie

4 duże, cienkie plasterki szynki gotowanej

3 łyżki masła

2-3 łyżki mąki

1 szklanka mleka

1/2 szklanki tartego gruyere'a

żółtko

1 łyżka tartego parmezanu

sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cykorie obrać z zewnętrznych liści. Do garnka z wrzącą wodą dodać sok z cytryny i sól. Na średnim ogniu ugotować cykorie do miękkości. Odcedzić, ostudzić, odcisnąć z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę, zasmażyć i wlać mleko. Gotować na małym ogniu mieszając, aż sos będzie gładki. Doprawić gałką i pieprzem. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, wymieszać z serem i żółtkiem. Każdą cykorię owinąć plastrem szynki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Cykorie przykryć sosem, posypać parmezanem po wierzchu. Wstawić do gorącego piekarnika 200 C i piec, aż sos będzie rumiany.

powrót

Podobne przepisy

Pan bagnat
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Dorsz z salsą brokułową
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Puree pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.