Sophie Grigson

Cykoria duszona w miodzie


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Cykoria duszona w miodzie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 cykorii

obranych z zewnętrznych liści

z odkrojoną częścią łodygową

3 łyżki miodu

sok z połowy cytryny

szczypta soli

15 g masła

 

 

Przygotowanie:


Ułóż cykorie w płytkim rondlu i polej miodem. Dodaj sok z cytryny, szczyptę soli i masło. Podgrzej i zalej wodą, żeby przykryła cykorie. Poobracaj je przez chwilę w płynie, przykryj rondel pokrywką i gotuj ok. 5 min. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj na niewielkim ogniu jeszcze przez 10-15 min, aż woda odparuje. Podawaj do kurczaka, ryby albo królika.

powrót

Podobne przepisy

Galaretki w polskich smakach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sandwicze z kremem z mozzarelli i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.