Tomasz Jakubiak

Cygańskie gołąbki na ostro


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Gołąbki

odsłon: 14661

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

10 zblanszowanych liści kapusty

600 g mielonej wieprzowiny

200 g tłustego boczku

3 cebule

5 ząbków czosnku

3 ostre świeże zielone papryki

6 sztuk świeżej okry

1 łyżeczka papryki chili w płatkach

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżka smalcu

1l przecieru pomidorowego

1l bulionu

1/2 szklanki koniaku

szklanka ryżu

sól

pieprz

ostro-słodki sos pomidorowy:

500 ml przecieru pomidorowego

200 ml piwa Porter

6 łyżkek cukru brązowego

5 szuszonych śliwek

sól

 

Przygotowanie:

Boczek pokrój w kostkę. Zielone papryczki i okrę pokrój w plastry, cebulę w piórka, a ząbki czosnku drobno posiekaj. Na smalcu przesmaż cebulę i czosnek. Dodaj boczek i mięso mielone. Na końcu dorzuć papryczki i okrę. Wszystkie składniki dopraw solą, słodką papryką i chili w płatkach. Składniki podlej koniakiem, bulionem i sosem pomidorowym. Dosyp ryż i duś wszystko przez godzinę.
Zawiń farsz w zblanszowane liście kapusty. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Przygotuj ostro-słodki sos pomidorowy. Na patelni skarmelizuj cukier brązowy. Dolej piwo, dodaj przecier pomidorowy i śliwki. Dopraw solą. Gotowym sosem zalej gołąbki i piecz bez przykrycia przez godzinę w piekarniu. Smaczengo !

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.