Bill Granger

Ćwierćkilogramowe ciasto


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ćwierćkilogramowe ciasto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250g masła

250g cukru

250g mąki

4 jajka

skórka z 2 cytryn

łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić paroma kroplami esencji waniliowej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Przygotowanie:


Zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, dodać skórkę otartą z cytryn i ekstrakt waniliowy. Nadal ucierając wbijać po jednym jajku. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczeni, wymieszać łopatką. Ciasto wylać na lekko natłuszczoną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu zostawić na 10 minut do ostygnięcia, a następnie wyjąć. Można owinięte w folię aluminiową przechowywać w zamrażalniku.

powrót

Podobne przepisy

Kruchy placek z rabarbarem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Tort wiśniowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki keks morelowo-orzechowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Goańskie ciastka krewetkowo-kokosowe
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta jabłkowa z lodami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.