Bill Granger

Ćwierćkilogramowe ciasto


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ćwierćkilogramowe ciasto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250g masła

250g cukru

250g mąki

4 jajka

skórka z 2 cytryn

łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić paroma kroplami esencji waniliowej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Przygotowanie:


Zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, dodać skórkę otartą z cytryn i ekstrakt waniliowy. Nadal ucierając wbijać po jednym jajku. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczeni, wymieszać łopatką. Ciasto wylać na lekko natłuszczoną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu zostawić na 10 minut do ostygnięcia, a następnie wyjąć. Można owinięte w folię aluminiową przechowywać w zamrażalniku.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasteczka z parmezanem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kruche ciasto z orzechami laskowymi
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Babeczki z owocami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z kremem migdałowym i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.