Curry z ziemniaków

Curry z ziemniaków
Oceń przepis:
62 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • Mieszanka przypraw panch phoron:
  • 1:1 czarnuszka, gorczyca, fenkuł, kozieradka, kumin
  • (4 łyżki mieszanki)
2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
do podania: świeża kolendra

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotować mieszankę przypraw. Wymieszać w słoiku po 1 czubatej łyżce, wstrząsnąć.
Na dnie garnka uprażyć przyprawy, przesypać do młynka lub moździerza i rozetrzeć.

Ziemniaki obrać i pokoroić w grubą kostkę. Na osobnej patelni rozgrzać olej, następnie wrzucić ziemniaki i smażyć je do momentu, aż będą złote. Odłożyć na bok.

Imbir oraz chili posiekać. Na dnie garnka po przyprawach rozgrzać olej i dodać imbir i papryczkę chili. Smażyć 1 - 2 minuty, dodać przyprawy, smażyć kilka sekund i dodać pozostałe składniki. Wymieszać i gotować pod przykryciem przez parę minut.

Odkryć garnek, dodać podsmażone ziemniaki i wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem i w razie potrzeby odparować nadmiar wody. Dodać wszystkie pozostałe pozostałe składniki, wymieszać i gotować ostatnie 3 - 5 minuty. Podawać ze świeżą kolendrą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA