Curry z wołowiny

Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Curry z wołowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

masala: gorczyca

nasiona kolendry

cynamon

pieprz

goździki

nasiona kozieradki

nasiona kopru włoskiego

kmin rzymski

czerwone papryczki chili

wołowina

świeży imbir

świeży miąższ kokosa

liście curry

ocet

szalotka

nasiona kozieradki

gorczyca

 

 

Przygotowanie:


Przygotować masalę, mieląc razem jej składniki. Rozgrzać w rondlu olej, dodać masalę i smażyć ją przez chwilę. Dodać wołowinę i zamieszać, aby masala dokładnie pokryła mięso. Dodać świeży imbir, miąższ kokosa, liście curry i dokładnie wymieszać. Po chwili wlać ocet, który nada potrawie kwaskowy smak. Gotować na wolnym ogniu około pół godziny, do miękkości mięsa i zredukowania sosu. Na rozgrzanym oleju podsmażyć szalotki, aż nabiorą złotego koloru, dodać nasiona kozieradki i gorczycę, chwilę je prażyć, dodać liście curry i przesmażyć je sekundę. Wyłożyć dodatki na wołowinę curry i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Boeuf Stroganow w stylu Kudłaczy
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Królik w śmietanie z rozmarynem - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szaszłyki z kurczaka na herbacianych szpadkach
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia turecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.