Curry z plantanów

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Po-smak świata z Gosią Molską
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Curry z plantanów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g zielonych bananów

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki soli

ghee do smażenia

gałązka świeżych liści curry

mała laska cynamonu

2 strąki kardamonu

1 liść pandanu

1/4 łyżeczki nasion kozieradki

1 średnia cebula, drobno posiekana

1 lub 2 świeże chili, pokrojona

2 łyżeczki kolendry

1 łyżeczka mielonego kminu

1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

2 szklanki mleka kokosowego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka chili w proszku (opcjonalnie)

sok z limonki

Przygotowanie:

Plantany pokroić w plastry, posypać solą i kurkumą, odstawić. Smażyć po kilka plasterków aż nabiorą złotego koloru. Odlać tłuszcz, pozostawiając około 2 łyżek stołowych. Na innej patelni rozgrzać olej i smażyć liście curry, cynamon, kardamon, koper i nasiona kozieradki przez 2 minuty. Dodać cebulę i chilli, przesmażyć chwilę, dodać mielony, kmin, mleko i sól. Gotować odkryte przez 10-15 minut. Dodać sok z limonki do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Warzywa w sosie sezamowym
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.