Curry z owocu chlebowca

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Curry z owocu chlebowca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonego kminu

1 łyżeczka curry do warzyw

1 owoc chlebowca (ok. 500 g), obrany i pokrojony na 3-centymetrowe kawałki

2 małe zielone chili, przekrojone wzdłuż na pół

100 g cebuli, drobno posiekanej

1 gałązka liści curry

½ łyżeczki mielonej kurkumy

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

3-centymetrowy kawałek laski cynamonu

500 ml mleczka kokosowego

100 ml śmietanki kokosowej

szczypta prażonego mielonego ciemnego curry

liść pandanu

mielona gorczyca

3 ząbki czosnku

sól



do podsmażenia:

100 ml oleju

1 łyżeczka ziaren gorczycy

1 gałązka liści curry

½ czerwonej cebuli



Przygotowanie:

Kolendrę, kmin i curry do warzyw przekładamy do małej patelni o grubym dnie i prażymy na sucho na małym ogniu, aż zbrązowieją. Uprażone przyprawy i resztę składników poza śmietanką kokosową i prażonym ciemnym curry wkładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy 12 minut lub do czasu, kiedy owoc chlebowca zmięknie. Ziarna gorczycy, liście curry i czerwoną cebulę podsmażamy na oleju i całość przekładamy do garnka z chlebowcem. Nieustannie mieszając, dodajemy śmietankę kokosową i gotujemy jeszcze 4 minuty, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien być gęsty, a owoc chlebowca miękki i delikatny. Doprawiamy solą i prażonym curry. Nie mieszamy. Podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Twarożek z suszonymi owocami na słodko
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sos winegret Laury
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pesto kolendrowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sos pomidorowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos z nerkowców i tajskiej bazylii
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajwańska
Raita ze szpinakiem i koperkiem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.