Curry z nerkowców

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Curry z nerkowców
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
250 g nerkowców

2 łyżki masła klarowanego ghee

1 duża cebula, drobno posiekana

1 gałązka liści curry

2 zielone chili, posiekane

10-centymetrowy kawałek pandanu

½ łyżeczki uprażonego mielonego kminu

½ łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka mielonej chili

1 laska cynamonu

300 ml mleczka kokosowego

150 ml śmietanki kokosowej

szczypta uprażonego curry



Przygotowanie:

Nerkowce moczymy w wodzie 1 godzinę. Odcedzamy i odstawiamy. Rozgrzewamy ghee w średnim garnku na dużym ogniu. Dodajemy cebulę, liście curry, chili i pandan. Mieszamy. Kiedy cebula zacznie się rumienić, dodajemy kmin, kurkumę, mieloną chili i laskę cynamonu. Smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż przyprawy lekko się uprażą. Dodajemy nerkowce i mieszamy. Dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy. Sos powinien się zredukować i zgęstnieć. Dodajemy śmietankę kokosową, mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do miski. Dekorujemy śmietanką kokosową i odrobiną prażonej curry.

powrót

Podobne przepisy

Pesto
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.09)chutney z pieczarek i rodzynek
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
(odc.03) pasta z oliwek i kaparów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos daktylowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Hummus
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.