Curry z nerkowców

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Curry z nerkowców
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
250 g nerkowców

2 łyżki masła klarowanego ghee

1 duża cebula, drobno posiekana

1 gałązka liści curry

2 zielone chili, posiekane

10-centymetrowy kawałek pandanu

½ łyżeczki uprażonego mielonego kminu

½ łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka mielonej chili

1 laska cynamonu

300 ml mleczka kokosowego

150 ml śmietanki kokosowej

szczypta uprażonego curry



Przygotowanie:

Nerkowce moczymy w wodzie 1 godzinę. Odcedzamy i odstawiamy. Rozgrzewamy ghee w średnim garnku na dużym ogniu. Dodajemy cebulę, liście curry, chili i pandan. Mieszamy. Kiedy cebula zacznie się rumienić, dodajemy kmin, kurkumę, mieloną chili i laskę cynamonu. Smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż przyprawy lekko się uprażą. Dodajemy nerkowce i mieszamy. Dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy. Sos powinien się zredukować i zgęstnieć. Dodajemy śmietankę kokosową, mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do miski. Dekorujemy śmietanką kokosową i odrobiną prażonej curry.

powrót

Podobne przepisy

Curry rybne z Kerali
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krem z marchewki z czarnuszką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Chutney z czosnku, czerwonej chili i pomidorów
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Liptauer
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Dip z bakłażana
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pasty
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.