Curry z kurczakiem i ananasem

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Curry z kurczakiem i ananasem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 piersi kurczaka

1 duży świeży ananas

2 średnie cebule

2 puszki pomidorów bez skórki (mogą być w kawałkach

ale używam całych

bo są lepszej jakości; w sezonie można je zastąpić np. domowym przecierem)

mała puszka mleczka/śmietanki kokosowej

sól

pieprz

czarna gorczyca

1-2 łyżeczki

pasta curry

0,5-1,5 łyżeczki (ja używam najłagodniejszej

żółtej - składnik obowiązkowy

nie da się go zastąpić przyprawą curry w proszku)

garam masala

0,5 łyżeczki

kurkuma

0,5 łyżeczki

chilli w płatkach

szczypta (opcjonalnie)

olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w dość grubą kostkę, oprószyć solą i odrobinę pieprzem. Ananasa obrać, usunąć twardy rdzeń, a miąższ pokroić w kostkę tej samej wielkości co mięso. Kurczaka i ananasa przesmażyć na niewielkiej ilości oleju, żeby złapały kolor - ananas powinien się odrobinę skarmelizować. Zdjąć z patelni. Cebulę posiekać bardzo drobno - ja rozdrabniam ją blenderem w pojemniku do siekania. Na tę samą patelnię wlać ok. 2 łyżki oleju i wsypać 1-2 łyżeczki czarnej gorczycy. Jak tylko gorczyca zacznie strzelać (uwaga, można się oparzyć), dodać pastę curry, garam masalę i kurkumę - podaję ilości orientacyjne przypraw w zależności od preferowanej ostrości. Po chwili dodać cebulę i smażyć przez kilka chwil - cebula powinna się zeszklić, ale nie przyrumienić. Dodać na patelnię podsmażone wcześniej mięso i ananasa z pomidorami z puszki. Po chwili dodać mleko kokosowe, wymieszać. Wielbiciele pikantnych potraw mogą na tym etapie dodać szczyptę płatków chilli, ale pasta curry jest już sama w sobie dość ostra. Potrawę dusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut aż pomidory i cebula się rozpadną, a sos nieco zredukuje. Podawać z czymś zielonym - ja najbardziej lubię posypać je roszponką. Jako dodatek do curry świetnie sprawdzą się: ryż basmati, kasza bulgur lub podgrzana pita, ale najczęściej robię w domu proste podpłomyki z czarnuszką.

powrót

Podobne przepisy

Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Rendang z wołowiny
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Souvlaki
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Szaszłyki z wieprzowiny z morelami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.