Curry z kurczaka

Przepis z programu Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Curry z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki marynaty:

2 łyżki stołowe mielonej kolendry

2 łyżki stołowe słodkiej papryki

2 łyżki stołowe przyprawy curry

2 łyżki stołowe soli

1 łyżeczka sproszkowanego chilli

½ łyżeczki mielonej kurkumy

szczypta mielonych goździków



Składniki dania głównego:

6 podudzi kurczaka

3 łyżki stołowe oleju roślinnego

1 drobno posiekana cebula

3 rozgniecione ząbki czosnku

1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru

3 liście curry albo laurowe

1 gałązka trawy cytrynowej, tylko biała część

2 zielone papryczki chilli, drobno posiekane i bez pestek

2 pokrojone w kostkę pomidory

2 laski cynamonu

250 ml mleka kokosowego

125 ml wody



Do podania:

ugotowany ryż basmati



Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i wetrzyj ją w mięso. Przykryj folią spożywczą i wstaw na 4 godziny do lodówki. W dużym rondlu rozgrzej olej, usmaż cebulę na brązowo. Dorzuć czosnek, imbir, liście curry, trawę cytrynową, papryczki chilli, pomidory i laski cynamonu. Smaż na małym ogniu przez 3 minuty, mieszając. Dodaj mięso, przykryj i duś na średnim ogniu przez 5 minut. Wlej mleko kokosowe i wodę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Przed podaniem wyjmij laski cynamonu, liście curry i trawę cytrynową. Podawaj z ryżem.



Opracowano na podstawie programu „Mathew Hayden na domowym gruncie”.

powrót

Podobne przepisy

Gulasz ziemniaczany z onsenu Nyuto
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Magiczna pieczeń jagnięca
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Mielonka ze słoika
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

#AnRjPBxTllwFPcNgy

09.12.2011 12:31


CYTUJ

wGtn92 , [url=http://palrlqfwjepu.com/]palrlqfwjepu[/url], http://ipgrhspoqafh.com/, http://mwvoidgaieyn.com/

#ngkbKnkefzjgkF

05.12.2011 18:47


CYTUJ

tMbVnC <a href="http://vyqlbcpzvozx.com/">vyqlbcpzvozx</a>

#wSnzeGbB

04.12.2011 10:03


CYTUJ

rGAhwV <a href="http://jziukgqhqjdj.com/">jziukgqhqjdj</a>

#ZdKodWzRsPOGAPfHMC

03.12.2011 10:53


CYTUJ

This was so helfupl and easy! Do you have any articles on rehab?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.